Kris i bilindustriuppgiften i Geografi A

Det är bra att Sverige tänker hjälpa Volvo på grund av att annars blir det 22 000 arbetslösa i Sverige. Det betyder kris för Sveriges ekonomi, om det blir så många arbetslösa måste det läggas ut mer pengar på bidrag till arbetslösa. Det är mycket bättre om man försöker rädda Volvo så att arbetslösen inte ska öka.


Det som skulle skapa ett eventuellt problem för företagen är att det skulle bli två olika varumärken att hantera, Saab och Volvo. Om de två märkena inte skiljer sig åt kan man lika gärna ha ett märke.

Fördelen är att Sverige som varumärke kopplas ihop mer jämställdhet och miljötänkande i världen, det skulle de gemensamt kunna dra nytta av.


Volvo och Saab ägs av Gm och Ford som ligger i USA. På grund av att det är kris på de stora amerikanska bilföretagen blir det kris på Saab och Volvo också. De amerikanska bilföretagen har gått in och bett den amerikanska kongressen om hjälp, utan hjälp kommer de gå under och cirka 3 miljoner amerikanare kommer förlora sina jobb. Det innebär en stor kris för USA, den största krisen inom bilindustrin. Företagen måste räddas, vi måste tänka på all de som förlorar sina jobb. Ett litet företag som går i konkurs är ingenting jämfört med att tre gigantiska företag går i konkurs. Amerikanska kongressen har bett om 14 000 000 000 dollar.


Men varför är det kritik mot att staten går in och räddar företagen? Varför borde de inte? Volvo och Saab är två stora företag som är känd i hela landet utöver det så finns det massor med små företag som är beroende av Saab och Volvo om de räddas räddar man de små företagen också. Det tycks vara orättvist varför går staten in och räddar de stora företagen men inte de små? Jo, för det är bättre att rädda ett stort företag som påverkar andra småföretag som är beroende av Volvo och Saab istället för att rädda ett litet företag som ingen är beroende. Det lilla företaget är beroende av sig själv och deras mål är bara att de går i vinst.  


Problemet är att Gm har byggt för stora bilar som släpper för mycket bensin, de har även sålt dåligt det senaste året. 

Företaget har gått i förlust och det är inga företag som är intresserade av att köpa bilföretag som det inte har gått så bra för de senaste åren.


Vi tycker att det är bra att staten räddar företagen. Eftersom det inte bara hjälper ekonomin utan även väldigt många arbetslösa. Vilket behövs nu när stora ekonomiska kriser håller på att uppstå.


Regeringen vill satsa pengar på en utveckling av bilar, samt till en forskning som ska bidra med en bil efter konsumenternas efterfrågan. Det vill säga en billigare och mer miljövänligare bil. Regeringen har beslutat att satsa ca 28 miljarder kronor på detta.


RSS 2.0